De kracht van Learning Analytics

Hoe gaaf is het om te weten hoe een gebruiker zich door jouw cursussen beweegt? Door meer te weten te komen over jouw doelgroep, kun je er ook beter op inspelen. Met de komst van technologie is het mogelijk om effectiever te leren. Maar de technologie maakt het ook mogelijk om cursussen beter te monitoren en te evalueren. In dit artikel gaan we in op de kracht van Learning Analytics om jouw cursussen goed te evalueren.

Meer data

Hedendaags wordt er nog veel geleerd op locatie. Op zich is daar niets mis mee, echter kun je deze leeractiviteiten minder goed evalueren dan leeractiviteiten die online plaatsvinden. Het grote verschil tussen het evalueren van leren op een locatie of online en blended leertrajecten is dat er online meer data te verkrijgen is over de gebruiker. Je kunt het gedrag van de gebruiker (kliks / tijd in een onderdeel) bijhouden, mits je een geschikt LMS systeem hebt die ook de mogelijkheid biedt om te komen tot deze gegevens. Ook bij e-learning modules is het mogelijk om gegevens te verzamelen.

Learning Analytics in 6 categorieën

Door middel van Learning Analytics; Het verzamelen, analyseren en interpreteren van online gegevens van leeractiviteiten, is er veel waardevolle informatie te vinden uit de gegevens van gebruikers. Er zijn 5 categorieën van feedback te onderscheiden [1] met bijbehorende vragen. 

1. Online activiteit en betrokkenheid (in een cursus)

  • Hoe actief zijn de verschillende groepen deelnemers?
  • Welke onderwerpen zijn het meest populair?
  • Wie zijn de ‘top tien’ actieve deelnemers?

2. Waardering van de leeromgeving, materialen en activiteiten

  • Gemak omgeving en materialen
  • Waar haken mensen af?
  • Hoe lang zijn mensen met een bepaalde oefening bezig?

3. Facilitatie en ondersteuning

  • Hoe vaak en wanneer komen mensen online?
  • Wat triggert deelnemers om actief te zijn, wat werkt, wat niet?

4. Groepsdynamiek en sociaal leren

  • Wie zijn de opinieleiders, gangmakers?
  • Welke bijdragen krijgen hoge waardering?
  • Wat is de sfeer?

5. Voortgang leerproces

  • Wat is de diepgang in de discussies?
  • Wat is de kwaliteit van de reflecties?
  • Wat is de kwaliteit van de opdrachten?
  • Welke lessen worden gedeeld?

Cursusinzichten

Daarnaast is er ook een 6e categorie te onderscheiden. Cursusinzichten zijn ook van belang voor het evalueren van cursussen. Een voorbeeld: als er cursussen zijn met veel uitval, dan is er behoefte aan een diepgaande reflectie. Hieronder wat voorbeelden van informatie uit het LMS systeem waar wij mee werken:

  1. Gemiddelde studietijd
  2. Gemiddelde score
  3. Aantal aanmeldingen
  4. Aantal sociale interacties
  5. Aantal behaalde certificaten
  6. De meest populaire cursussen
  7. Cursussen met de meeste betrokkenheid
  8. De moeilijkste cursussen
  9. De cursussen met de meeste uitval  

Tot slot

Learning Analytics zijn krachtig voor het evalueren van cursussen en daarmee het werken aan kwaliteitsverbetering. Voor het beste resultaat is het handig om van te voren na te hebben gedacht over wat je zou willen evalueren en hiervoor een normenkader te ontwikkelen, toegespitst op jouw organisatie en doelgroep.

In principe zijn Learning Analytics zijn voor iedereen toegankelijk op verschillende manieren. Je hebt er geen LMS systeem voor nodig om bepaalde informatie te krijgen. Bij een YouTube filmpje kun je namelijk het kijkgedrag observeren, hoe lang kijkt iemand een filmpje? Hieruit kun je leren of een filmpje te lang voor jouw doelgroep is. Meer informatie verkrijgen van gebruikers loont echter wel, omdat je dan beter kunt evalueren en daarmee de kwaliteit van jouw cursussen kunt verbeteren

Zou je meer willen weten over Learning Analytics en hoe dat bij jouw organisatie ingezet zou kunnen worden? Neem gerust eens contact op.

Write your awesome label here.

Download het model 'de adaptieve leerorganisatie'

Bedankt voor het invullen!
Download

Mis het niet!

Vraag in september 2022 of maart 2023 de SLIM subsidie aan!

Door middel van de SLIM subsidie kun jij een groot deel van jouw kosten aan leren en ontwikkelen binnen de organisatie vergoed krijgen! Voor meer informatie of hulp bij de aanvraag, klik hieronder!
Literatuur
[1] Hulsebosch & Wagenaar (2021). Blended leren ontwerpen. Alles over tools, design en facilitairen. Thema.
Gemaakt met