Drie stappen om te werken aan een psychologisch veilige werkplek

Alhoewel werkgevers weten dat het belangrijk is dat medewerkers zich veilig voelen op de werkplek, wordt het bieden van psychologische veiligheid toch nog vaak als risico gezien door werkgevers. En dat terwijl er sinds de pandemie een enorme belangstelling is voor psychologische veiligheid vanwege de onzekerheid van ons werk, onze gezondheid, ons geestelijk welzijn en ons sociale leven. In dit artikel wordt uitgelegd waarom psychologische veiligheid juist wel belangrijk is en waarom je niet moet twijfelen om hier aan te werken!

Wat is psychologische veiligheid?

De term psychologische veiligheid is bedacht door Amy Edmondson, professor aan de Harvard Business School. Ze definieert het als een gedeelde overtuiging dat het team veilig is voor het nemen van interpersoonlijke risico's. Door een klimaat van psychologische veiligheid te scheppen, is er ruimte voor mensen om hun mening te geven en hun ideeën te delen.

Voorbeelden

Stel je voor: een medewerker heeft een innovatief idee dat een complex probleem zou kunnen oplossen waar je al maanden over zit te malen, maar hij kiest ervoor om te zwijgen.

Stel je ook eens voor: een medewerker werkt in de productielijn bij een vliegtuigbedrijf en merkt dat problemen met apparatuurvertragingen leiden tot een toename van defecten. Dit betekent dat de vliegtuigen waarschijnlijk ongeschikt zijn voor gebruik. In dit geval uit de werknemer wel zijn zorgen, maar die worden van tafel geveegd.

Deze twee voorbeelden laten zien hoe uiteenlopend de gevolgen van een gebrek aan psychologische veiligheid op het werk kunnen zijn. In eerste instantie loopt het bedrijf een goed idee mis en verspilt het waardevolle middelen. In het tweede scenario stierven mensen. Hoe weten we dit? Omdat het laatste voorbeeld echt is.

Na de verwoestende Boeing-crashes in Indonesië en Ethiopië in 2018 en 2019, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen, trad Ed Pierson, voormalig senior manager van Boeing US, als klokkenluider naar voren en beweerde een hele reeks problemen, van vertragingen in apparatuur en achterstanden in het werk, tot een cultuur van stress en uitputting die uitmondden in wat hij beschouwde als een onveilige werkcultuur.

Pierson deelde zijn zorgen met de hogeren in het vak, maar die werden volgens hem niet serieus genomen. Hij was bang dat hij zou worden ontslagen omdat hij zijn mond open had gedaan. Echter, na opnieuw een mislukte poging om de leiding te krijgen om de fabriek te sluiten, besloot hij met pensioen te gaan. Twee maanden later stortte het eerste vliegtuig neer.

Waarom is er dan toch een gebrek aan psychologische veiligheid op de werkvloer?

Ik denk dat teamleiders niet altijd weten wat er speelt in het team en bang zijn om een bepaalde cultuur te scheppen die het gevoel geeft dat bepaalde gedragingen invloed hebben op hun status of positie.

‘Een veel voorkomende misvatting over psychologische veiligheid is dat het betekent het verlagen van normen, het opgeven van verantwoordelijkheid of 'teams in watten wikkelen', zoals Dan Cable van de London Business School het stelt.’ - Amy C. Edmondson

Een cultuur van stilte kan het bijproduct zijn van een omgeving waarin teamleiders alleen goed nieuws verwelkomen en als gevolg daarvan rode vlaggen kunnen negeren of ervoor kunnen zorgen dat hun teams te veel vertrouwen hebben in hun besluitvormingsvaardigheden. Dit laatste kan leiden tot een autoriteitsbias (d.w.z. geloven dat degene die de leiding heeft altijd gelijk heeft).

De juiste balans

Het wil niet zeggen dat hiërarchie slecht is, het gaat er om hoe deze gemanaged is. Leiders moeten niet alleen een omgeving creëren waarin mensen zich op hun gemak voelen om hun ideeën of zorgen te delen, of om de status-quo in twijfel te trekken, ze moeten ook bereid zijn om te luisteren en een verscheidenheid aan perspectieven aanmoedigen, zelfs als de feedback moeilijk te slikken is.

Psychologische veiligheid gaat om een omgeving waarin mensen denken dat je dingen kunt doen, zonder dat deze negatieve gevolgen heeft. Het is een toestemming voor openhartigheid. Het is een erkenning, dat je als feilbaar iemand, bij andere mensen kunt zijn en je uiterste best kunt doen. Met dit in gedachten beschrijft Edmondson dat teamleiders een groeimindset moeten stimuleren bij werknemers, en dat ze bij het tegenkomen van barrières, accepteren dat dat oké is.

Ook de mentaliteit van leiders kan in de weg zitten. Om verschillende redenen kunnen ze mensen snel aanvallen of slecht omgaan met negatieve feedback. Een gemakkelijke manier om deze manier van denken te veranderen, is door hen eraan te herinneren dat niemand wakker wordt en slecht werk wil leveren.

Op weg naar een psychologisch veilige werkplek: 3 stappen

De meeste mensen geloven in het idee, maar kunnen moeite hebben om het in de praktijk te brengen. Voor deze mensen heeft Edmondson drie stappen bedacht om aan de slag te gaan:

1. Modelleer feilbaarheid en nodig deelname uit
Leiders moeten hun kennishiaten erkennen of fouten toegeven, zodat hun teams zich veilig genoeg voelen om hetzelfde te doen. Onderdeel hiervan is het modelleren van het gedrag, maar even belangrijk is volgens Edmondson om nieuwsgierig te blijven. “Mensen doen veel uitspraken, maar stellen te weinig de juiste vragen. Door vragen te stellen, zou het erg ongemakkelijk voor iemand zijn om je niet te antwoorden... omdat je hem of haar hebt uitgenodigd om te spreken’’, zegt ze. "Door bepaalde vragen te stellen, modelleer je ook feilbaarheid omdat je zegt: "Ik weet het niet. Ik wil weten wat je denkt.”

2. Het werk inlijsten
Deze stap gaat over het varen van dezelfde koers. “Het gaat erom expliciet aandacht te vragen voor de uitdaging die voor ons ligt. Je zou kunnen zeggen: "Dit wordt moeilijk omdat er zoveel onzekerheid is of omdat niemand dit ooit eerder heeft gedaan, dus alle ideeën zijn welkom." Of je zou kunnen zeggen: "Dit project is echt belangrijk voor onze klanten, dus we gaan van elkaar afhankelijk zijn om dit goed te krijgen'. Dat is het kader dat het werk onderling afhankelijk en belangrijk is.” Door een betekenislaag om het werk te leggen, wordt duidelijk waarom de stemmen van anderen ertoe doen. "Dus als je iets zegt als: 'Het is erg belangrijk om vroeg een fout op te sporen', kader je het werk op zo'n manier dat je zegt: 'Ik heb je stem nodig."

3. Omarm de boodschapper
De laatste stap is dat teamleiders zich bewust zijn van hoe ze reageren als mensen met een fout naar hen toe komen. Bijten ze de hoofden van mensen af? Of behandelen ze fouten als onderdeel van de reis naar innovatie en verbetering? “Hoe reageren leiders op een fout? Reageren ze met ergernis, teleurstelling of frustratie? Of reageren ze met waardering en zeggen ze: 'Bedankt voor het vertellen en voor die duidelijke blik'? Een productieve reactie is waarderend en toekomstgericht.” Vechtend tegen het instinct om te zeggen: "Hoe is dit in godsnaam gebeurd?" betekent niet dat we geen tijd moeten reserveren om de oorzaak van een fout te achterhalen. Edmondson zegt echter dat leiders voorzichtig moeten zijn met wanneer en hoe ze dit zeggen. Het zou niet de eerste reactie moeten zijn en het zou niet beschuldigend moeten zijn omdat "uw eerste reactie er echt toe doet"; het zet de toon voor toekomstige interacties, niet alleen met die persoon, maar ook met omstanders of collega's met wie ze spreken.

Focus op één doel

Mochten organisaties met dit stappenproces nog steeds niet zeker weten waar ze moeten beginnen, moeten ze zich op een doel concentreren, zegt Edmondson.

“Of het doel nu is om het bedrijf met X procent te laten groeien of om een ​​nieuwe markt te betreden, begin met dat te verwoorden en iedereen op dezelfde lijn te krijgen over wat je probeert te doen. Leg van daaruit uit dat het misschien niet gemakkelijk is en dat je daarom heel openhartige, leergerichte gesprekken zult moeten voeren.’’ - Amy Edmondson

Naast dit alles moeten leiders bekwaam zijn in het stellen van goede vragen, aandachtig luisteren en de vaardigheden hebben om perspectief te krijgen op het grotere geheel, zegt ze.

“En dan kan het ontwikkelen van de teamcompetenties het beste worden gedaan door het daadwerkelijke werk dat we moeten doen als speelveld te gebruiken.’’ - Amy Edmondson

Conclusie

Zorg dat je medewerkers in de learning zone terecht komen (zie figuur 1), waar ze niet bang zijn om moeilijke gesprekken te voeren die echte vooruitgang brengen. Die gesprekken vloeien zowel naar boven als naar beneden, in een sfeer van respect die ook twee kanten op stroomt.
Figuur 1: How Psychological Safety Relates to Perfomance Standards (Amy C. Edmondson, 2022).

Literatuur

[1] Building a psychologically safe workplace | Amy Edmondson
[2] Edmondson, Amy C. (2018) The Fearless Organization. John Wiley & Sons
[3] Psychological Safety - Amy Edmondson
Gemaakt met