Hoe ontwikkel je een leerstrategie?

In de tijd waarin medewerkers schaars zijn, moeten we manieren vinden om hen te binden. Het bieden van ontwikkelingsmogelijkheden trekt mensen aan. Daarnaast bevorderd het een lerende cultuur. Maar waar begin je? Het ontwikkelen van een leerstrategie kan helpen bij het organiseren van leren in de organisatie. Maar hoe ontwikkel je een leerstrategie? In dit artikel gaan we in op hoe je een leerstrategie ontwikkeld.

Allereerst, hoef je, voor het ontwikkelen van een leerstrategie niet per sé een L&D-er in dienst te hebben. Wel is het wenselijk om een SME (Subject Matter Expert) te hebben in de organisatie. Dat is iemand die veel expertise in huis heeft op een bepaald gebied. Deze kan dan de L&D rol vervullen. In dit artikel wordt er geformuleerd vanuit de L&D functie en L&D manager.

Wie zijn er betrokken bij een leerstrategie?

Betrokkenen bij een Leerstrategie zijn de Raad van Bestuur en de Learning & Development Manager (Of SME). Organisaties kunnen er ook voor kiezen om managers van een afdeling te betrekken, om er voor te zorgen dat de leerstrategie in de hele organisatie zichtbaar wordt.  

Model voor het ontwikkelen van een leerstrategie

Het ‘ACADEMIES L&D Strategy’ model [1] kent negen dimensies voor het ontwikkelen van een leerstrategie:


1. Stem de leerstrategie af op de organisatiestrategie


Een van de taken van een Learning & Development functie is het ontwikkelen en bijstellen van een leerstrategie, welke gebaseerd is op de talent- en organisatie strategie. Een goede leerstrategie stimuleert professionele ontwikkeling en zorgt voor mogelijkheden in de hele organisatie: wanneer de organisatie het nodig heeft en op een kosten efficiënte manier. Een leerstrategie kan daarnaast ook de cultuur verbeteren en medewerkers motiveren om de waarden van de organisatie te gaan dragen. Bij veel organisaties ondersteunt de L&D functie de implementatie van organisatiestrategie. 

Het is de taak van de L&D functie om kritisch te kijken naar de personele capaciteit en te bepalen welke capaciteiten het beste aansluiten bij de organisatiestrategie. Het is wenselijk om dit jaarlijks te evalueren om zeker te weten dat de personele capaciteit nog steeds aansluit bij de organisatieprioriteiten en strategische doelen.

2. Creëer gezamenlijke verantwoordelijkheid


L&D managers kunnen hun samenwerking met bestuurders verbeteren door beleid op te stellen waarbij verantwoordelijkheid gedeeld wordt door zowel de bestuurder als de L&D functie. Beide lagen zijn dan verantwoordelijk voor het definiëren, prioriteren, ontwikkelen, en het veilig stellen van budget voor het opbouwen van programma’s voor leren en ontwikkelen. Onder deze beleidsstructuur valt dan de HRM manager en andere afdelingshoofden, die verantwoordelijk zin voor de L&D agenda, welke aansluit op de organisatie doelen. Een goede bestuurder ondersteunt de leerfunctie en alle L&D initiatieven in de organisatiecultuur en stimuleert een lerende cultuur. Hierdoor krijgt de lange-termijn visie op leren en ontwikkelen meer draagvlak. 

3. Spoor capaciteitenkloven op en bepaal waarde

Na het identificeren van de organisatie prioriteiten, moeten managers controleren of medewerkers kunnen leveren. Sommige bedrijven doen geen moeite om personele capaciteit te beoordelen, terwijl anderen dit op een zeer hoog niveau doen. Als je een effectieve L&D strategie wilt ontwikkelen is het van belang dat je een systematische aanpak hebt voor het beoordelen van capaciteiten. Na het identificeren van de meest belangrijke capaciteiten, dienend voor verschillende functies of functiebeschrijvingen, moeten bedrijven beoordelen wat de scores van hun medewerkers zijn op al deze onderdelen. Door middel van L&D interventies kunnen deze capaciteiten kloven gedicht worden. 

4. Ontwikkel Leerpaden

Opeenstaande programma’s zijn steeds vaker verleden tijd. L&D functies ontwikkelen tegenwoordig vaak leerpaden die een combinatie bevatten van digitaal leren en sociaal leren. Deze leerpaden stimuleren doorlopende ontwikkelingsmogelijkheden met L&D interventies zoals praktijkwerk, digitaal voor- en naslag werk, sociaal leren, on-the-job coaching en mentoring en korte workshops. Het hoofddoel van een leerpad is het helpen ontwikkelen van nieuwe competenties die vereist zijn; op een effectieve en efficiënte manier, om daarmee de transfer van leren in het werk te vergroten.

5. Voer uit en schaal op


Een vastgestelde L&D agenda bevat verschillende strategische initiatieven die capaciteitenverbetering stimuleren en in lijn zijn met de organisatie doelen. Voor het opbouwen en behouden van ondersteuning van bestuurders is het belangrijk dat L&D initiatieven op tijd en binnen budget worden uitgevoerd. Veel nieuwe L&D initiatieven zijn in eerste instantie bestemd voor een klein publiek. Maar als dit programma succesvol blijkt te zijn, kan het maar zo zijn dat een groot deel van de organisatie ook wil deelnemen. De kosten worden ook minder naarmate het deelnemersaantal stijgt. 

6. Meet de impact op organisatieprestaties


De uitvoering van een leerstrategie en de impact ervan kunnen gemeten worden door een aantal Key Prestatie Indicatoren (KPI’s) te gebruiken.

De eerste indicator kijkt naar de organisatie excellentie: Hoe sluiten alle L&D initiatieven en investeringen aan bij de organisatie prioriteiten?

De tweede indicator kijkt naar leerexcellentie: In hoeverre veranderen leerinterventies het gedrag en de prestaties van medewerkers? 

De laatste indicator kijkt naar operationele excellentie: In hoeverre zijn investeringen en bronnen in de academie gebruikt?
Belangrijke uitkomsten om naar te kijken zijn: individuele prestaties, medewerker betrokkenheid, team effectiviteit en bedrijfsproces verbetering. 

7. Institutionaliseer en integreer L&D interventies in HR-processen


L&D leeractiviteiten moeten ook een integraal onderdeel zijn van de HR agenda. L&D heeft een belangrijke rol in recruitment, onboarding, prestatie management, promotie, en uitvoering en personeel- en opvolgingsplanning. Daarom is het belangrijk dat HRM en L&D nauw samenwerken. 

8. Maak 70:20:10 leren mogelijk


Veel L&D functies omarmen het 70:20:10 leren waarbij 70 procent staat voor leren op werkplek, 20 procent voor leren in interactie en samenwerking en 10 procent voor formele leerinterventies, zoals een fysieke training of een e-learning. Zie ook ons artikel over 70:20:10 leren. Deze percentages zijn algemene richtlijnen en variëren per industrie en organisatie. Het is de opdracht van L&D managers om interventies te ontwikkelen en te implementeren, welke informeel leren stimuleren, zoals: coaching en mentoring, on-the-job instructies, stages, action-based learning, on-demand toegang tot digitaal leren en lunch-en-leer sessies. Sociale technologie speelt ook een steeds grotere rol in het samenbrengen van experts voor het maken en delen van kennis. 

9. Systemen en leertechnologie applicaties


Technologie platformen of applicaties (zoals E-learning of MOOC’s) zijn de beste in het aanbieden van just-in-time learning. De industrie van leertechnologie is volledig gesetteld in cloud-gebaseerde platformen, welke de L&D functies oneindige mogelijkheden biedt om systemen op aan te laten sluiten en ze toegang te geven tot de laatste updates zonder hier implementaties voor te hoeven doen. Daarom is het belangrijk dat L&D managers leertechnologie inpassen in hun talentsysteem omgeving. 

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het ontwikkelen van een leerstrategie? Neem gerust contact met ons op of plan een afspraak in voor vrijblijvend advies.
Literatuur
[1] Van Dam, N. & Rijken, J. (2021). 49 Tools for Learning & Development. Vakmedianet
Write your awesome label here.

Download het model 'de adaptieve leerorganisatie'

Bedankt voor het invullen!
Download

Mis het niet!

Vraag in september 2022 of maart 2023 de SLIM subsidie aan!

Door middel van de SLIM subsidie kun jij een groot deel van jouw kosten aan leren en ontwikkelen binnen de organisatie vergoed krijgen! Voor meer informatie of hulp bij de aanvraag, klik hieronder!
Gemaakt met