Wat is E-learning?

E-learning is een steeds meer opkomende benadering voor het continu aanbieden van onderwijs. E-learning methoden worden over de hele wereld toegepast om ononderbroken onderwijs te bieden (How Countries are Use Edtech, 2020). Ook is het efficiënter, omdat het op ieder moment en op eigen tempo gedaan kan worden. En wat als het dan ook nog op een leuke manier aangeboden wordt? Om een beter begrip te krijgen van deze moderne leermethode, gaan we in deze blog in op wat een e-learning is.

E-learning is leren dat elektronisch mogelijk wordt gemaakt (Absbad et al 2009). Ook wel online leren genoemd. Een e-learning kun je vergelijken met een interactieve PowerPoint die de leerstof op allerlei manieren kan vormgeven. Daar waar je op de traditionele wijze een training in een klaslokaal krijgt, worden e-learnings in een online leeromgeving gemaakt. Een van de belangrijkste dingen bij de overgang van het klassikaal leren naar het online leren is de structuur en begeleiding die de lerende krijgt. Dit betekent dat er goed moet worden nagedacht over de opbouw van de e-learning in de vorm van learner control (de hoeveelheid controle de lerende krijgt), feedback en de moeilijkheidsgraad.

Er zijn veel mogelijkheden in een e-learning. Je kunt allerlei soorten kennis op een interactieve manier verwerken, denk aan: procedures, software, stappenplannen, feiten, concepten en metacognitieve kennis (zelfkennis en strategische kennis). Vaak zijn er in een e-learning meerdere soorten kennis aanwezig. Want voor het aanleren van een procedure is het soms handig om eerst wat concepten uit te leggen.

Hoe ziet een E-learning er uit?

Een e-learning kan op verschillende manieren worden ingericht. De mogelijkheden zijn oneindig. Per slide kun je bepalen wat er in komt te staan en deze interacties programmeren. Ook kun je bovenlagen toevoegen om bij het klikken op een knop een uitleg, video of afbeelding te laten verschijnen. De mogelijkheden zijn oneindig. Daarom is het mogelijk om praktisch alle soorten kennis vorm te geven.

Gamification

Gamification is het toepassen van gamedenken en gametechnieken in niet-game omgevingen, zoals een e-learning. Je kunt bepaalde game-elementen toevoegen, zoals het draaien van een kaart zodat het net lijkt of je een kaartspel speelt. Ook kun je een bekend spel nabootsen, zoals trivia of memory.

Scenario's

Je kunt verschillende scenarios uitwerken om de lerende net op een hoger denkniveau te tillen. Denk bijvoorbeeld aan een dialoog tussen twee mensen met een vraag over hoe jij de situatie zou aanpakken.

Structuur

Een groot voordeel is dat je in een e-learning heel goed structuur kunt bieden. Een grote fout die je als docent kunt maken is te weinig structuur geven, waardoor de lerende niet weet waar hij moet beginnen en door de afnemende motivatie afhaakt. Door hem de lesstof voor te structureren krijgt hij de houvast die hij nodig heeft om met de opdracht aan de slag te gaan. Uitgewerkte voorbeelden zijn hier een goed voorbeeld van. Uitgewerkte voorbeelden vind je vaak terug in rekensommen. Denk aan het aanleren van kansberekeningen. Dat kun je het beste aanleren door eerst het voorbeeld uitgewerkt aan te bieden en vervolgens de ondersteuning in stappen af te bouwen zodat hij uiteindelijk de hele opdracht zelfstandig kan uitvoeren.

Kennis toetsen

Een goed in elkaar gezette e-learning toetst ook regelmatig de kennis van de lerende. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een ‘pak en verplaats’ functie toevoegen, bijvoorbeeld het slepen van een begrip naar de juiste kolom of op de juiste figuur. Elk figuur kan de eindbestemming zijn. Hierdoor kun je hele creatieve interacties maken. Ook kun je een eindspel maken met vragen gekoppeld aan een tijd en score.

Learner control

E-learning heeft naast alle interactieve mogelijkheden ook nog andere voordelen. Learner control is hierin een belangrijke. Learner control is de controle die je aan de lerende geeft. Afhankelijk van je doelgroep kun je ervoor kiezen om lerende meer of minder controle te geven. Zo kun je vrijheid vergroten of beperken, ze dwingen een bepaalde volgorde van de e-learning te doorlopen. Ook kun je verder- en terug knoppen plaatsen en verwijderen.

Just-in-time feedback

Daarnaast kun je just-in-time feedback bieden. Dit is feedback op het moment dat de lerende het nodig heeft. Het is heel frustrerend als je een vraag beantwoord en dan niet weet of je het goed hebt, of dat je moet terugscrollen naar die vraag waarvan je over het antwoord twijfelde. Het werkt prettiger en motiverender om direct feedback te krijgen.

Adaptief leren

Adaptief leren is leren aangepast op de lerende. Het is mogelijk om binnen een e-learning leerpaden te maken, afhankelijk van de score van een lerende. Ook kun je ervoor kiezen om eerst de voorkennis te checken en op basis daarvan het startniveau van de lerende bepalen. Vervolgens kun je daar het niveau op afstemmen en herhaling of verdieping bieden.

Conclusie

E-learning is een goed hulpmiddel als je op een snelle en efficiënte manier leren in je organisatie wilt organiseren. Echter, een opzichzelfstaande e-learning is niet voldoende om te voldoen aan het 70:20:10 model dat beschrijft hoe leren is ingedeeld. Het formele stukje is hierin opgenomen, maar er mist dan nog een koppeling met het sociale leren en het leren op de werkplek. Daarom is het van belang dat er in de e-learning goed wordt aangesloten op de context waarin de lerende zich begeeft.

Nieuwsgierig geworden? laat het ons weten!
Gemaakt met