Wzd-check: the making of

De Wet zorg en dwang is een belangrijke wet als het gaat om het toepassen van de goede persoonsgerichte zorg. Het motto is: ga voor vrijheid! Toch is het soms een ingewikkeld vraagstuk als het gaat om de invulling ervan. Wanneer mag ik onvrijwillige zorg toepassen? Aan welke wettelijke eisen moet ik voldoen? Welke maatregelen kan ik allemaal toepassen? En: Welke Wzd maatregelen zijn het minst ingrijpende bij deze cliënt.

Het proces

Tijdens het ontwikkelproces van de Wzd-check stelden Rianne (Excellent Zorgontwikkeling) en Inés (EDC learning) onszelf diverse vragen: ‘Wat willen we zorgverleners leren?’ ‘Op welke manier willen we de kennis van de Wet zorg en dwang overbrengen?’ ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zorgverleners goed op de hoogte zijn van de Wet zorg en dwang?’ ‘Hoe creëren we bewustwording met borging op de lange termijn?’ ‘Hoe maken we de Wzd-check praktisch, laagdrempelig en makkelijk toepasbaar in de praktijk?’

Wij zijn namelijk van mening dat het geven van zorg en de toepassing van wettelijke kaders makkelijker kan. Vanuit onze ervaring weten we dat bewustwording en praktische ondersteuning aan zorgverleners belangrijk is bij de toepassing en uitvoering hiervan. Waarbij leren aan de hand van de eigen praktijk het hoogste leerrendement oplevert.

Dit leidde tot het volgende vraagstuk:

‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat zorgverleners (en iedereen die met de wet te maken heeft) op de hoogte zijn van de Wet Zorg en dwang en door middel van praktische handvaten de juiste zorg bij de eigen cliënten kunnen toepassen?’

Vanuit dit vraagstuk zijn we de diverse onderdelen gaan uitwerken. Gaandeweg concludeerden we dat er tijdens de Wzd-check meer bewustwording gecreëerd moest worden, daarom bestaat de Wzd-check nu uit verschillende onderdelen, die samen een praktisch toepasbaar geheel vormen. Wij hebben altijd het perspectief van de zorgverlener als uitgangspunt genomen bij de ontwikkeling van de Wzd-check. Dat heeft ons bijvoorbeeld aangezet om het cliëntkaartje toe te voegen, dat op elk moment tijdens de Wzd-check zichtbaar is.

Het was een proces van intensief samenwerken en waarbij diverse opties zijn afgewogen. Het moest een laagdrempelig product worden, dat voor iedereen die met de wet te maken heeft, makkelijk en snel in te vullen is. Hierbij is de juiste informatie op het juiste moment aanbieden van essentieel belang. Onze combinatie was hierin heel krachtig, Rianne met veel inhoudelijke expertise in haar vakgebied en Inés met onderwijskundige expertise in het aanbieden van leeroplossingen.

Dit leidde tot het volgende vraagstuk:

Vanuit Excellent Zorgontwikkeling en EDC learning willen wij complexe wetgeving eenvoudig maken voor zorgverleners in de gezondheidszorg. Onze passie is het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan cliënten in de gezondheidszorg. Vanuit de overtuiging dat bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid en wetgeving, de vertaalslag naar de praktijk van essentieel belang is, hebben wij de Wzd-check ontwikkeld. De Wzd-check gaat dan ook verder waar een normale e-learning stopt. Met de Wzd-check is het gelukt om een uniek, laagdrempelig en interactief praktijkproduct te ontwikkelen dat ondersteuning biedt bij het toepassen en uitvoeren van de Wet zorg en dwang. Ons doel is verbetering van de kwaliteit van zorg door het creëren van bewustwording en het bieden van praktische handvatten aan medewerkers in de gezondheidszorg.
Gemaakt met